De magie van dankbaarheid

“Be grateful for your life, every detail of it, and your face will come to shine like a sun,

and everyone who sees it will be made glad and peaceful.”

~ Rumi

Zoals Rumi beschrijft heeft het gevoel van dankbaarheid invloed op hoe we in het leven staan en hoe anderen ons zien. Door stil te staan bij de dingen waar we dankbaar voor kunnen zijn, ervaren we meer tevredenheid en positieve gevoelens wat je ook weer uitstraalt.

Dankbaarheid heeft ook behoorlijk wat positieve effecten blijkt uit verschillende onderzoeken, zo bevordert het onze fysieke en psychologische gezondheid, verbeterde slaap, gaat het samen met meer empathie en sociale connecties en heeft het een positief effect op onze zelfverzekerdheid.

Een simpele oefening uit de positieve positieve psychologie om meer dankbaarheid te voelen, is door dankbaarheid prompts:

  • Ik voel mij dankbaar voor drie dingen die ik deze week heb meegemaakt:
  • Ik voel mij dankbaar voor deze drie vrienden:
  • Ik voel mij dankbaar voor deze drie lessen die ik onlangs heb geleerd:
  • Ik voel mij dankbaar voor deze drie dingen die ik heb:
  • Ik voel mij dankbaar voor deze drie dingen die ik onlangs heb bereikt:

Op deze manier ontdek je steeds meer dingen in je leven waar je je dankbaar voor kunt voelen en ga je steeds meer zien wat voor moois je hebt. In het voorbeeld zijn het er steeds drie, maar als je er meer weet of hebt, dan is dat natuurlijk helemaal awesome!

Een andere manier is door jezelf dit soort vragen te stellen:

  • Wat is je favoriete liedje en waarom?
  • Wie of wat heeft je in de afgelopen dagen geholpen?
  • Wie is je dierbaar en waarom?
  • Wat heb je voor jezelf gedaan of bereikt waar je blij mee bent?
  • Wat kwam je in de afgelopen dagen tegen dat je bijzonder/mooi vond?

Heb jij nog andere prompts of wil jij een van je antwoorden delen? We lezen het graag in de comments!

Om Shanti, Shanti, Shanti ♡

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: