Waarom eten Yogi’s geen knoflook en ui?

Knoflook en ui zijn essentiële smaakmakers in de keuken en bij de meeste gerechten lijken ze dan ook onmisbaar. Dat brengt ons tot de hamvraag; Waarom zou je die in hemelsnaam weglaten?!

De yogi’s hebben hier een aantal redenen voor, onder andere afkomstig uit de ayurveda.

Desalniettemin zijn er wel Ayurvedische gerechten waar knoflook en ui wel in verwerkt zijn. Ook de Hindoe mythologie heeft gemengde gevoelens wat betreft knoflook en ui. Hoe zit dat dan?

Vishnu, halfgoden, demonen, knoflook & uien…

Toen de god Vishnu volgens sommige Hindoe geschriften amrit/ambrosia, aka de nectar van onsterfelijkheid, serveerde aan de halfgoden, waren er twee demonen, Rahu en Ketu, die heel stiekem ook in de rij waren gaan staan. Precies toen Vishnu een shotje onsterfelijkheidsnectar wilde geven aan Rahu en Ketu, werd hij gewaarschuwd door Surya (de zon) en Chandra (de maan).

Vishnu heeft de twee demonen toen een kopje kleiner gemaakt. Tijdens deze aanvaring viel een mengsel van het demonenbloed en de nectar op de grond en uit deze combinatie ontstonden knoflook en uien. Wellicht dat ze daarom enerzijds zo lekker zijn en een helende werking kunnen hebben, maar anderzijds ook een minder positief effect op ons systeem kunnen hebben.

Positieve effecten (naast dat het behoorlijk lekker is)

Knoflook en ui hebben allebei een behoorlijk krachtige werking, een aantal positieve effecten zijn dat ze een hoge bloeddruk en cholesterol verlagen, een antibacteriële werking hebben en het bloed reinigen.

Oké dus waarom dan toch liever niet?

De ayurveda is een eeuwenoude gezondheidsleer uit India die zich onder andere bezighoudt met de invloed van voeding op onze mind. Als het gaat om voeding, kan onderscheid worden gemaakt in drie karakteristieken (gunas), die elk een bepaalde invloed uitoefenen op onze mind.

De drie gunas die worden beschreven zijn; tamas (passiviteit, loomheid, drained energie), rajas (activerend, agiterend, prikkelbaar) & sattva (kalm, zuiver, wordt beschouwd als een ‘yogic dieet’).

Volgens de ayurveda zijn uien tamasic en knoflook rajasic. Bij veel meditatie practices wordt daarom afgeraden om knoflook en ui te eten omdat dit belemmerend kan zijn door de invloed die het op de mind heeft (minder mental clarity).

Hoe nu verder…

Mocht je hier een tijdje mee willen experimenteren om te kijken of je verschil merkt, dan is er een alternatieve smaakmaker die soms als vervanger wordt gebruikt, asafoetieda (ook wel hing genoemd).

Asafoetieda is een geelachtige poeder, gemaakt van venkel. Het is echter behoorlijk sterk, dus als je ermee gaat koken, gebruik dan niet te veel (een halve theelepel voor 2 tot 3 tenenknoflook of 2/3 cup fijngehakte ui). Een ander voordeel van asafoetieda is dat het een opgeblazen gevoel tegengaat en kan helpen als je last hebt van je maag:)!

Als je ze altijd al regelmatig knoflook en ui eet, misschien is het dan leuk om er een keertje mee te experimenteren. Laat ze een tijdje weg bij het koken en zie wat voor effect het heeft op je mind 🙂

Om Shanti, Shanti, Shanti

Op de hoogte blijven?

Verwerken…
Gelukt! Je staat op de lijst.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: