Introductie in Ayurveda

Lekker in je vel zitten? Energiek en vitaal door het leven gaan? Je in balans voelen?! Dat is het streven van de Ayurveda!

Wat is ayurveda?

Ayurveda is een duizenden jaren oude holistische gezondheidsleer. De kennis is afkomstig uit oude Indiase beschavingen.

‘Ayur’ is Sanskrit voor leven en ‘Veda’ betekent wetenschap of kennis. Het gaat wel verder dan enkel een theoretische benadering, ayurveda gaat namelijk ook om de daadwerkelijke toepassing in het dagelijkse leven.

Deze praktische toepassing bevordert de gezondheid en vitaliteit. Ook draagt het er aan bij om positief en energiek in het leven te staan. Zo ligt de focus niet alleen op de fysieke gezondheid maar ook op het mentale welzijn.

Wat het zo speciaal maakt…

Wat zo bijzonder is aan ayurveda, is dat er veel aandacht is voor elke individuele situatie. Er wordt naar jou als persoon gekeken, op verschillende lagen en vervolgens wordt er een holistische aanpak gehanteerd.

Die holistische aanpak houdt in dat er naar een persoon als geheel wordt gekeken (uitzoomen) in plaats van dat er op een bepaalde specifieke klacht wordt ingezoomd.

Een ayurvedische behandeling kan uit verschillende kerncomponenten bestaan, zoals manuele therapie, olie massages en kruidenbehandelingen, dieetaanpassingen- en leefstijlaanpassingen en het beoefenen van (spirituele) yoga.

Er is dus niet zo snel sprake van een “one size fits all” vijf of tien stappenplan tot succes, maar eerder van een diepgaande consistente practice en/of behandeling.

Het doel is om vitaliteit te bevorderen en gezondheidsklachten te voorkomen (vooraf) in plaats van te genezen (achteraf).

Hoe zit het met mijn lichaam?

Volgens de ayurveda bestaat ons lichaam uit de vijf natuurlijke elementen: aarde, water, vuur, lucht en ether. Deze elementen zijn de bouwstenen van de drie doshas.

Doshas

Een dosha is een bepaalde constitutie, kapha, pitta of vata. We hebben allemaal een beetje in ons van elke dosha, maar vaak zijn één of twee doshas dominant. Welke doshas dominant zijn bij jou, bepaalt wat je constitutie is. Dit vertaalt zich weer naar uiterlijke en innerlijke kenmerken.

We worden geboren met een bepaalde constitutie, maar door bepaalde factoren zoals onze leefstijl, kan een andere dosha dominant zijn. Welke doshas dominant, gebalanceerd of uit balans zijn, kan dus fluctueren over tijd.

Door meer kennis te hebben van jouw unieke constitutie kun je je gezondheid en welzijn optimaliseren door je leefstijl hier op aan te passen.

Kapha dosha ~ element water & aarde

Kapha draagt bij aan kracht, samenhang, immuniteit en substantie. Kapha wordt geassocieerd met zachtheid, gewichtigheid, traagheid, stabiliteit, onbeweeglijkheid, zoetigheid en plakkerigheid. Het is ook verantwoordelijk voor genezing en gezondheid.

Typisch voor een kapha mind: een goed lange termijn geheugen, lange termijn plannen, stabiliteit, standvastigheid, betrouwbaarheid, onveranderlijkheid, langzaam met veranderingen, tolerant, geduldig, houdt van zintuiglijk genot, stabiel en kalm, traag met nieuwe dingen leren, terughoudendheid.

Lichamelijke kenmerken: sterk, stevig, wat breder, vettig en sterk haar, geneigd om aan te komen, trage stofwisseling, goed uithoudingsvermogen, trage sterke bewegingen, goede immuniteit.

Pitta dosha ~ element vuur & water

Typisch voor een pitta mind: scherp, intelligent, sterk en snel lerend vermogen, heldere manier van denken, goed geheugen, gestructureerd, georganiseerd, doel gericht, neemt vaak de verantwoordelijkheid, gedreven, competitief, kan soms een heethoofd zijn, welbespraakt, geneigd om zichzelf en anderen te veroordelen.

Lichamelijke kenmerken: symmetrische trekken, fijn en vettig haar, gemiddeld gewicht, kan makkelijk op gewicht komen en afvallen, vettige elastische huid, af en toe sproeten en moedervlekken, gemiddelde ledematen, vastbesloten en zelfvertrouwde spraak, zweet makkelijk, actieve stofwisseling, intense eetlust, kan minder goed tegen hitte, gevoelig voor ontstekingen.

Vata dosha ~ element lucht & ether

Typisch voor een vata mind: creativiteit, snel van begrip en leren, enthousiast, veel nieuwe ideeën, vermogen om zich aan te passen aan veranderingen, snel en sterk aanpassingsvermogen, vatbaar voor nervositeit, emotioneel gevoelig, wisselend in gedachten en routine, flexibel, vergeet dingen eerder en sneller afgeleid.

Lichamelijke kenmerken: dun, fijntjes, droog haar, vaak een lager gewicht, sneller afvallen dan aankomen, dunnere huid met vroege rimpeltjes, lean, lang en smalle ledematen, vingers en tenen, vatbaar voor verkoudheid, soms sterke honger maar soms juist geen honger, kan heel spraakzaam zijn, snel en zachte spraak.

Als de doshas in balans zijn dan werken de systemen van ons lichaam optimaal. Ziektes ontstaan volgens de Ayurveda voornamelijk doordat een of meerdere doshas uit balans zijn.

Ayurvedische gezondheid neemt dus de doshas als uitgangspunt:

  • een gezonde balans van de drie doshas
  • Agni verhogen, het innerlijke (digestive) vuur, om toxics uit het lichaam te voorkomen (ama) die ook ziektes veroorzaken
  • leefstijl en voeding afstemmen op de doshas en eventueel bepaalde behandelingen

Gunas

De gunas zijn drie kwaliteiten, satva, rajas & tamas. Dit kunnen eigenschappen van onze mind zijn, maar bijvoorbeeld ook van onze voeding of leefstijl. In de ayurvedische geschriften wordt de mind als een energieveld beschreven dat heel subtiel is en continu in een samenspel is verwikkeld met de input van de zintuigen. In de yoga filosofie wordt de mind dan ook beschreven als de heerser van de zintuigen.

The mind is the king of the senses, but the breath is the king of the mind.” – Hatha Yoga Pradipika.

Sattva

Sattva wordt gekenmerkt door harmonie en helderheid. Het zorgt ervoor dat we ons gegrond en sterk voelen, tevreden en gezond.

Een sattvic leefstijl draagt bij aan een gelukkige state of mind waarbij het dieet wordt gekenmerkt door gezonde onverwerkte voeding.

Voorbeelden van sattvic voeding zijn granen (havermout, quinoa), groenten, legumes, noten, zaden en fruit (hoe verser des te beter).

Het gebruik van kruiden is minimaal, met name kurkuma, koriander, zwarte peper, komijn, peterselie en (himalaya) zout.

Rajas

Rajas wordt gekenmerkt door bewogenheid, agitatie en passie/verlangens.

koffie, zwarte thee, knoflook, chocola, witte suiker, hot spices (zoals cayenne peper en chili peper) zijn voorbeelden van rajasic voeding. Kenmerken zijn veel verschillende soorten eten per maaltijd (niet zo goed voor de spijsvertering), snel eten zonder rustig te kauwen.

Tamas

Tamas wordt gekenmerkt door weerstand, onverschilligheid en loomheid. Een tamasic leefstijl maakt het ons lastiger om positieve gewoontes aan te leren.

Voorbeelden van tamasic voeding zijn junkfood, alcohol, gefrituurd eten, fruit dat overrijp is, diepvries eten, vlees, vis, ei, overmatig eten.

Hoe verhouden de doshas zich tot de gunas?

Wat voor constitutie je ook hebt, het is vrijwel altijd positief om meer richting een sattva leefstijl te gaan.

De invloed van de gunas varieert wel per dosha en heeft daardoor net even een andere uitwerking op de desbetreffende persoon.

Kapha personen in een sattvic staat zijn heel liefdevol en ervaren veel compassie. In een rajasic staat zijn ze meer greedy en sentimenteel en een tamasic kapha persoon kan zich sneller depressief en lethargisch voelen.

Een sattvic pitta persoon is spiritueel, scherp en helder qua denken. Een rajasic pitta kan eerder geneigd zijn tot agressie en een competitieve houding en een tamasic staat wordt sneller geassocieerd met jalozie en boosheid.

Iemand waarbij vata dominant is in de constitutie, is in een sattvic staat vreugdevol, creatief en enthousiast. Een rajasic staat bij een vata persoon kan gepaard gaan met angstgevoelens en anxiety en een tamasic staat met verdriet en depressie.

Om Lokah Samastah Sukhino Bhavantu ~ Om, May all beings everywhere be happy

Om Shanti, Shanti, Shanti ♡

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de mailinglist 🙂

Verwerken…
Gelukt! Je staat op de lijst.

4 gedachten over “Introductie in Ayurveda

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: