Hoe ga je om met (hoog) gevoelig zijn?

Koffie. Het bruine elixer waar een groot deel van de mensheid op leeft en voortbeweegt. Bij sommige mensen lijkt dit goedje echter veel meer effect te hebben dan bij anderen. Een van de oorzaken kan zijn dat deze groep mensen gevoeliger is dan gemiddeld. Dit gold ook voor mij. Behalve koffie zijn er ook andere dingen uit het dagelijkse leven die soms een stuk intenser binnenkomen. Doordat ik eerst niet begreep waar het aan lag, vond ik het lastig om grenzen te stellen want ik kon het niet goed uitleggen of verklaren.

Gevoeligheid kan fijn zijn als je weet hoe je ermee om moet gaan. Psychologe Elaine Aron stelt dat gevoeligheid juist een kwaliteit is, omdat zintuiglijke informatie dieper en uitgebreider wordt verwerkt. Vroeger had ik niet door dat ik gevoelig was, maar toen ik er meer over ging lezen, kwam er steeds meer herkenning. Dit heeft mij heel erg geholpen om er beter mee om te gaan.

Ben je sensitief / hoog sensitief?

In hoeverre ben jij je bewust van hoe gevoelig je bent? Lijkt het alsof je bepaalde gevoelens intenser ervaart dan je omgeving? Ervaar je de effecten van koffie, alcohol of suiker behoorlijk sterk? Merk je het heel erg aan je lichaam als je korte nachten maakt? Heb je een groot empathisch vermogen? Ben je soms vatbaarder voor emoties of stemmingen van anderen?

Is dit herkenbaar? Dan ben je misschien een stuk gevoeliger dan gemiddeld (uiteraard goed om er nog dieper in te duiken voor je de conclusie trekt, maar dit schetst een eerste beeld). En daarmee ben je niet de enige, sterker nog ongeveer één op de vijf mensen is hoog sensitief.

Wat betekent het om (hoog) gevoelig te zijn?

Kort gezegd betekent het dat bepaalde input en stimuli via zintuigen heftiger binnenkomen en dieper worden verwerkt door het brein dan gemiddeld het geval is. Doordat je zo gevoelig bent, kan het zijn dat je eerder emotioneel of gestrest bent, maar je voelt anderen ook sterk aan en kan je goed inleven.

Als je weet hoe je kunt dealen met die gevoeligheid, kan het je juist helpen in plaats van belemmeren. Een paar kleine tips kunnen al een behoorlijk effect hebben.

Leer jezelf beter kennen

Bewustzijn van wat er omgaat in je lichaam helpt al heel veel. Dit kan op verschillende gebieden, bijvoorbeeld wat voor sensaties voel je in je lichaam? Wat voor gevoelens ervaar je? Ervaar je bijvoorbeeld weerstand of voel je juist heel prettig? Bewustzijn van wat je voelt, lichamelijk en emotioneel. Als er iets gebeurd wat je niet prettig vindt dan span je vaak zonder dat je het door hebt, een bepaald lichaamsdeel aan. Zo geeft je lichaam je continue feedback of je innerlijke gemoedstoestand.

Bewustzijn van die feedback helpt om bijvoorbeeld te signaleren dat er iets gebeurd waar je het niet helemaal mee eens bent, ook al kun je het nog niet plaatsen. Zodra je je bewust bent van deze lichamelijke feedback kun je bijvoorbeeld in een sociale situatie besluiten dat je het even in het midden laat als je het lastig vind om nee te zeggen.

Vaak ben je niet alleen gevoeliger voor je eigen ervaringen maar ook voor de vibes van anderen, dit vertaalt zich naar meer empathie en inlevingsvermogen. Door deze kwaliteit is het vaak makkelijker om op een dieper level te verbinden met andere mensen omdat je ze beter aanvoelt.

Neem een weekje een journal of notitieboekje bij de hand en probeer te bepalen op welke momenten je lichaam feedback geeft. Misschien kom je er dan bijvoorbeeld achter dat bepaalde lichaamsdelen zich aanspannen als je over je grenzen gaat. Probeer ook te achterhalen hoe dit komt. Zijn er bepaalde situaties of personen waarbij dit wordt getriggerd? Is er een optie om dit een volgende keer op een andere manier te benaderen?

Grenzen stellen

Enerzijds kan gevoeligheid juist bijdragen aan een diepere verbinding met andere mensen door dat je een sterk empathisch vermogen hebt. Anderzijds kan het relaties juist makkelijker maken, doordat het juist door dit vermogen ook lastiger is om nee te zeggen tegen iemand omdat je iemand eerder tegemoet wil komen. Echter in die compassie naar anderen toe vergeten we soms onszelf. Stel je voor hoe het zou zijn om dezelfde liefde en compassie die je aan een goede vriend of vriendin geeft, ook aan jezelf te geven.

Grenzen stellen heeft dus niet alleen te maken met simpelweg “nee” zeggen, maar is ook sterk verbonden aan zelfkennis en zorgen voor jezelf.

Een manier om dit te doen is door jezelf bijvoorbeeld de vraag te stellen: “Wat heb ik nu nodig?” En dan oprecht en open te luisteren naar het antwoord. In het begin kan dit best lastig zijn, omdat je al zolang vooral gefocust bent geweest op anderen, maar naarmate je dit vaker doet lukt het steeds beter en wordt het steeds natuurlijker.

Wat ik zelf heb gemerkt door hiermee te experimenteren is dat als je nee zegt, maar er ook bij uitlegt wat de reden is, dat de ander het ook juist waardeert dat je eerlijk bent en zegt waar je voor staat.

En wat betreft de koffie… die skip ik liever ff haha;)

Voor jezelf zorgen is niet egoïstisch, zoals soms wordt beweerd. Het mooie is, door goed voor jezelf te zorgen, voel je je veel beter én kun je ook meer geven aan andere lieve mensen, oftewel win-win!

Heb jij tips of ervaringen die je wil delen of wil je hier nog verder op in gaan? Zet het in de comments hieronder! 🙂

Om Shanti, Shanti, Shanti ♡

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: